Gå til hovedindhold

Fremtidens takeaway-system

Aarhus er i gang med byens mest ambitiøse affaldsminimeringsprojekt nogensinde.

 • Læs op

Indhold

  Flere og flere aarhusianere bruger byens mange takeaway muligheder som supplement til ugens madplaner. Langt størstedelen af denne takeaway serveres i dag på engangsemballage, som naturligt udgør en stigende affaldsmængde. Emballagen ender i bedste fald sit liv som restaffald til forbrænding, og i værste fald henkastes affaldet i byrummet og naturen i og omkring byen.

  Med indsatsen i Aarhus Kommunes Plaststrategi: ’Fremtidens takeaway-system’, arbejder Ren By for at understøtte, udvikle og implementere et nyt emballage-system, hvor engangsemballage over de næste år skal udfases, mens cirkulære emballagesystemer tager over. Målsætningen er blandt andet bedre ressourceudnyttelse, en renere by, og udvikling af brugervenlige emballagesystemer som tilgodeser både slutbruger og takeaway udbydere. 

  Ren By har gennem en årrække undersøgt vores affaldskultur, affaldsmængder og ikke mindst affaldstyper i det offentlige rum. Derfor ved vi, at næsten halvdelen af alt affald i det offentlige rum er mad- og drikkevareemballage. Meget emballage benyttes kun i meget kort tid, inden det smides ud. Eksempelvis anvendes en engangskop i gennemsnit kun cirka et kvarter, før den smides ud - og dem bruger vi altså 300 millioner af i Danmark om året.

  Med fremtidens takeaway-system tester Aarhus Kommune sammen med TOMRA et åbent byrumsystem, der gør det muligt at indsamle genbrugeligt emballage i pantautomater i det offentlige rum. Derefter indsamles det, vaskes og køres tilbage til caféerne, hvor den kan benyttes af næste kunde.

  Projektet løber fra 2024 til 2026 med løbende tilpasning og tilgang af nye emballagetyper. Vi starter med kaffekopper og krus til soft drinks.

  Læs mere og følg projektet her: reuseable.dk

  17. januar 2024: Banebrydende forsøg: Nu kan aarhusianerne drikke kaffe af pantkopper 

  11. januar 2024: Stor interesse for aarhusiansk pantkop

  12. juni 2023: Din to go-kaffe kan snart drikkes af en pantkop (aarhus.dk)

  7. februar 2023: Aarhus indfører pant på takeaway-emballage

  Sidst opdateret: 26. juni 2024